Hverdag

Pligter i børnehøjde

Indrømmer det gerne, mine børn har ingen faste pligter i hjemmet. Det skulle ellers være så sundt. I stedet hjælper vi hinanden i dagligdagen og tænkte jeg ville dele et par ideer med Jer andre.

pligter

Faste pligter

Faste pligter i hjemmet skulle i følge flere eksperter være med til at skabe ansvarsbevidste børn. De skal forpligtes til at være en del af fællesskabet. Denne struktur skulle give dem en indre styrke, hvilket nok skal passe.

Men her i huset er vi utrolig dårlig til faste pligter. Jeg glemmer simpelthen, hvem der skal ordne hvad og hvorfor. Vi har derfor skabt vores egen struktur; velkommen til hjemmet med de små sedler!

Når børnene kommer hjem fra skole ligger der, de fleste dage, en seddel på bordet med dagens pligter. Disse opgaver skal gerne være klaret inden jeg kommer hjem fra arbejde. Nogle dage starter L på 9 år med det samme hun kommer hjem andre dage venter hun på storebror, der kommer med næste bus.

Hvad står der så på disse sedler? Lad mig komme med et par eksempler; tøm opvaskemaskinen, støvsug i stuen, ryd op på legeværelset osv. Små opgaver der er lette at gå til.

Fælles oprydning

En anden ting vi har indført her i huset er fælles oprydning. Det foregår ofte de dage, hvor vi alle har haft travlt med andre pligter og hvor vi til aftensmaden sidder med en træthed og et hus der roder. Så aftaler vi at når vi er færdige med at spise så sætter vi et ur f.eks. 20 minutter og i de 20 minutter skal alle rydde op. Det fungerer super godt for alle ved at når uret ringer så må vi stoppe (det ender ofte med at man lige er igang med noget man vil gøre færdig og dermed bruger man længere tid end aftalt) Denne løsning er rigtig god hvis man som os ofte har lange dage.

Ud over de to ovennævnte løsninger forventer vi at børnene hjælper til i dagligdagen når vi beder dem om det. Det kan være i forbindelse med morgenrutinerne, måltiderne eller putteritualet.

Hvem kan hvad?

Men hvad kan de forskellige børn egentlig hjælpe til med i hjemmet? Hvornår er de gamle nok til at bidrage?

Den 3-årige hjælper til så godt hun kan. Hun kan f.eks. hjælpe med at dække bord, rydde legetøj op, tømme opvaskemaskine og hjælpe i køkkenet. Hun elsker også at hjælpe med at handle ind, særligt de steder hvor hun har sin egen lille vogn. Hun kan også fint hjælpe når vi tømmer bilen og alle varerne skal bæres ind i huset.

Den 5-årige hjælper med de samme ting som hende på 3, men ud over det hjælper hun også til med rengøringen. Hun kan fint løbe en tur med støvsugeren eller gå en runde med en våd klud. Det kan godt være hun ikke kommer ud i alle hjørner, men det værste bliver taget.

De to store har lidt flere opgaver de kan deltage i. Den 9-årige hjælper gerne til i køkkenet og kan fint stå med et ansvar for aftensmaden. Hun hjælper også med at ligge tøj på plads i skabene, hvilket kræver et godt overblik. Den 13 årige hjælper med græsplænen og går tur med hunden, det kan de andre ikke rigtig endnu. Ud over det hjælper han med det samme som de tre andre.

Det er vigtigt for mig at det er noget vi er fælles om. At alle bidrager til at få det til at fungere. Dog uden vi har indført faste pligter på faste dage. Alle bidrager med det de kan og så er der ting, hvor alle klarer sig selv, f.eks. hænger alle sin egen jakke op og stiller sine sko på plads (for det meste), alle tager sin egen taske med ud i bilen om morgenen og alle hjælper vi hinanden med at huske vores ting.

4 kommentarer

 • Lea

  Godt indlæg! Jeg synes det er en god ide med pligter på den måde I har gjort. Det virker som om, at det virker for jeres familie og det er vel egentlig det der betyder noget – uanset hvad eksperterne siger og mener 🙂

 • Camilla

  Det lyder som om, at I har fundet en rigtig god måde, at gøre det på – noget der fungerer for jer. Synes sgu ærlig takt, at det er lidt sejt, at I har hele fore børn, og at du ovenikøbet har overskud til, at dele med os her på bloggen. Tak for det! Lige nu synes jeg, at to børn er mere end rigeligt (😉), så al respekt herfra!

  • superprinsessen

   4 børn tager også tid det indrømmer jeg gerne. På dage hvor de skændes fra morgen til aften kan der godt lige strejfe en tanke forbi, men elsker dem jo hver især og vil ikke undvære dem. Jeg tænker også at aldersforskellen gør det nemmere, vi har ikke fire små børn men en teenager, en pre-teen, et energibundt på 5 og en hysterisk 3-årig 😀 Bloggen er mit frirum sammen med min symaskine 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *