Børneopdragelse – et kæmpe tema, der altid kan give en god debat. Alle har en mening om børneopdragelse og særligt når vi snakker opdragelse af andres børn.

Her i huset har vi fire børn. Det betyder ikke at vi er mestre i børneopdragelse og at jeg her vil komme med løsningen. For én ting er sikkert når vi snakker børn og opdragelse, der findes ingen facitliste. Mine fire børn samt min baggrund som pædagog har lært mig at alle børn skal opdrages på hver deres måde.

Vi kører ikke fire forskellige metoder her hjemme. Vi har fælles regler og så har vi sær regler. Mine børn er rimelig frit opdraget, men jeg sætter pris på nogle få ting jeg ønsker de skal lære. Disse ting gælder alle fire børn, men pga. aldersforskellen er det forskelligt, hvilke krav jeg stiller til dem.

En af de ting mine børn alle har lært fra små er omsorg. Man kommer rigtig langt, hvis man behandler andre mennesker godt. At man kan vise omsorg og respekt. At alle mennesker har ret til at være her uanset hvem de er og hvor de kommer fra. Men også respekten overfor andre. Synes ofte jeg oplever den manglende respekt, både fra børn og voksne. Det at tie stille når andre taler, at lytte og derefter svare. At man ikke står i køen i supermarkedet og snakker privat i mobilen (hvad man ikke indimellem ufrivilligt må ligge øre til) At man lærer sine børn ikke at svare igen og at de lærer at vise respekt for voksne (som lærer oplever jeg, hvor meget dette halter)

Venlighed. Mine børn lærer, for mig almindelig, høflighed. Jeg forlanger at de siger ja tak, nej tak og at de snakker pænt til hinanden. Og tro mig; det er ikke altid let. Vi er lige nu inde i en fase, hvor de bruger et frygtelig sprog, men vi arbejder videre. De skal nok lære det … en dag! Jeg synes også det er vigtigt at de lærer at dele ud af smil og at de hilser på dem vi møder på vores vej når vi f.eks. lufter hunden eller cykler en tur. Vi ved jo alle, hvor skønt det er at blive mødt med et hej eller måske bare et smil på parkeringspladsen foran børnehaven en eftermiddag i silende regn.

Mine børn bliver også opdraget til at tro på sig selv. Jeg fortæller dem, hvad de er gode til og bakker dem op i dette. Jeg fortæller dem også når de laver noget lort. De kender udemærket deres stærke sider, men har også lært at man ikke skal gå og “blære sig”. Det er ikke okay at man går rundt og fortæller andre at de er dumme. Kan I følge mig? Bedrevidende er måske et godt ord at bruge her. Jeg kan ikke lide når børn fremhæver sig selv som bedre end andre. Men derfor kan man jo stadig godt være bevidst om egne styrker (og svagheder). Jeg lærer dem at ved at tro på sig selv kan man komme rigtig langt. Tro kan flytte bjerge som man siger. Jeg har et lille sødt eksempel; den 5-årige ville have kjole på til fødselsdag. Fødselsdagen skulle starte i svømmehallen og derefter var der spisen. Jeg siger nej til kjolen, da hun ikke selv kan få strømpebukser på. Hun holder fast i at det kan hun godt og jeg siger at så må hun bevise det. Hun sætter sig på gulvet og tager strømpebukserne på. Jeg spørger hvorfor hun pludselig kunne det, hvortil hun svarer “Man skal bare tro på sig selv”.

Hvordan opdrages jeres børn? Har I nogle særlig ting i ligger fokus på i jeres opdragelse? Det kunne være rigtig spændende at høre.

 

Related Posts

2 thoughts on “Tro på dig selv

  1. jeg har som sagt 5 børn .. jeg gik meget op i at de ikke måtte lyve og at sandheden frem for alt er bedste på den måde kunne jeg hjælpe dem bedste … og at klar sig selv ang. tøj og wc besøg og vask og mad ikke at jeg ikke hjalp men at de blev bevist om at dette var noget de bare måtte lære .. og kærlighed frem for alt mange kram og nærhed og at snakke med dem … kan huske min den første som var min prøve klud og så senere finder ud af ting jeg ville gøre anderledes mad de næste for vi lære hen af vejen hvad der virker … min den mindste på 13 år har jeg stort set slet ikke skældt ud på han har bare fulgt de andre søskende og set hvad de gjorde og ikke gjorde …men igen der er ingen facit på det rette .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *