Søskende – fra tumling til teenager

Er Mor til 4 skønne unger og oplever sjældent et roligt øjeblik med mindre de alle sover – og der sover jeg som regel også. Jeg er nemlig så heldig at mine børn er jævnt fordelt over knap 11 år, hvilket giver en masse skønne udfordringer i dagligdagen. Drømmer du om en stor børneflok eller er du i tvivl om dit barn skal have søskende, så læs med her.

søskende

At give sit barn søskende

Mit første barn, en dreng, kom til verden for knap 15 år siden. Han tog hele familien med storm og det blev hurtigt besluttet at han skulle have søskende. Der skulle dog gå 4½ år inden barn nr 2, en pige, kom til verden. 3½ år senere kom datter nr. 2 til verden. Så var vores familie lige som vi havde drømt om – rig på skønne unger. Men hurtigt fandt vi ud af at vi gerne ville have nr. 4. Hun kom til verden knap 3 år efter nr.3. Det vil sige at jeg i dag er mor til 4 skønne unger på 14, 10, 6 og knap 4 år. De bidrager med både grin, glæde og skønne stunder men også med masser af udfordringer. For det er ikke altid lyserødt at have børn.

Aldersforskellen på børnene påvirker heldigvis ikke deres søskende forhold.

Her er liv og glade dage. De yngste sover sjældent længe og teenageren går som regel sent i seng. Forældrene sover der midt imellem. Det er let at fornemme den glæde børnene har af hinanden. Lad mig komme med et par eksempler;

  • De to yngste leger utrolig meget sammen. De kan lege rollelege samt spille spil. De ender af og til i konflikter men dem løser de for det meste selv. Den yngste er utrolig langt fremme i forhold til hendes jævnaldrende på legeområdet netop pga de ældre søskende.
  • De to ældste piger er også gode til at lege sammen. De elsker at spille og være kreative.
  • De to ældste har også stor glæde af hinanden. De har fælles interesser og bruger hinanden rigtig meget i forhold til nye spil på mobilen, snapchat osv. De leger ikke længere sammen på samme måde som før, men har bevaret et tæt forhold.

Men tro nu ikke at mine børn altid er gode venner. For det er de ikke. De er som de fleste søskende også ofte uvenner. Her er det nok de to ældste der ligger i toppen men antal skænderier. De har begge et stort temperament og det kan høres over hele huset. Når tøserne leger sammen alle tre ender det ofte galt. De kan ikke rigtig blive enige om, hvem af dem, der skal bestemme legens indhold. Jeg tænker det er sundt for dem at de lærer at argumentere for deres meninger, men til tider foregår det lidt for højlydt. Så det arbejder vi meget på.

Hver alder sine udfordringer

Nogle gange tænker jeg at det ville være lettere, hvis alle børn var det samme sted i livet. Men på den anden side er det jo super hyggeligt at opleve de forskellige faser flere gange. Lad mig fortælle, hvor vi er lige nu, så får i et lille indtryk af, hvordan hverdagen er her hjemme og hvor mange forskellige ting jeg som mor skal forholde mig til.

Lad os starte med den yngste. Hun fylder 4 år om 14 dage og er her efter sommerferien rykket op i mellemgruppen i børnehaven. Hun elsker at lege og hilser pænt “Hej venner” når hun kommer ind på stuen om morgenen. Hun kan en masse ord som hun ikke burde kende, men har til gengæld problemer med udtalen. Hun har talepædagog på. Hun har heller ikke helt styr på farverne endnu, til gengæld kan hun bøvse på kommando!

søskende

Den næste er vores store udfordring

Næste barn i flokken fylder 7 til november. Hun går i 1. klasse. Hun er vores store udfordring. Jeg mistænker at hun er særlig sensitiv og prøver at behandle hende ud fra dette. Hun er et stort smil det meste af dagen og altid klar på ballade – undtagens når der er sket for mange ting og hun er fuldstændig mættet af indtryk. Så kræver hun ro og ofte et stort kram. Hun er lige nu ved at knække læsekoden. Så vi læser rigtig meget her hjemme. Hun tager utrolig meget af vores tid i dagligdagen, men det accepterer de andre fuldt ud.

Ældste tøsen er 10 og en rigtig drengepige. Hun har sin helt egen stil og er f.eks. smuttet i skole i dag i et par bukser hun klippede og syede her i weekenden. Hun er pligtopfyldende og har utrolig let ved tingene. Hun ligner mig mest og derfor er vi af og til uenige, dog er det også hende jeg hygger med når de små er puttet i seng om aftenen. Så er vi kreative sammen, hvilket vi begge elsker. Hun elsker at bage og det er hende der har bagt flere af de kager I finder på min blog.

Ældste barnet. Sønnen. Eneste dreng i flokken. Han lever livet som teenager. Går alt for sent i seng og er ikke til at drive op om morgenen. Han er igang med at tage knallert kørekort, så der læses teori og der snakkes knallert konstant, til stor glade for faderen! Ellers står den på PS4 og snap med vennerne. Vi ser ham ikke ret meget i stuen, men ind imellem kommer han ned og smider sig på sofaen, hvilket er vildt hyggeligt.

Dagligdagens udfordringer

Der er selvfølgelig udfordringer ved at have 4 børn. Der er der sikkert også, hvis man kun har to. Vi oplever det ikke som store konflikter, men som udfordringer i forhold til at opfylde alle behov. Vores fire børn er jo på hver sit sted i livet og dermed har de ikke de samme behov i dagligdagen. Jeg tænker ofte på, hvor heldig jeg er. Tænk at jeg det ene øjeblik kan lege med Duplo på stuegulvet og det næste øjeblik skal jeg høre om knallert kørekort og Fortnite. Så skal der rettes afleveringer på 8. klasse niveau og øves læsning på 1. klasse niveau. Udfordringerne kan ligge i at finde aktiviteter, der rammer alle. Det kan f.eks. være i forbindelse med ferier, men også i dagligdagen, hvor f.eks. de ældste gerne vil spille et spil, som de små ikke kan forstå endnu. Jeg prøver at til gode se det enkelte barn og på den måde opfylde deres behov.

Bordet rundt

Men det gælder også om at kunne omstille sig. Hver aften kører vi en omgang bordet rundt, hvor den enkelte fortæller om sin dag og der skal der både lyttes til den 3-årige og hendes lege i sandkassen og teenageren, der fortæller om afleveringer og karakterer. Den 7-årige fortæller gerne om de lege hun har leget i frikvarteret og kræver ofte hjælp til at bearbejde en konflikt der har været. Den 10 årige fortæller i detaljer om skoledagen og det skal der også være plads til. Bordet rundt er en fantastisk øvelse. I skulle prøve. Her trænes både at huske (ting fra dagligdagen), at fortælle (hvad man har oplevet) og at lytte (til hvad andre fortæller). Tre gode egenskaber at give sine børn med videre i livet.

Søskende er lykken – de fleste dage

Så kære læsere. Selvom det ind imellem er hårdt arbejde at være mor til fire så er det det hele værd og jeg vil til enhver tid anbefale at fordele dem over en årrække. Og som ekstra bonus så kan de to store sagtens passe de to små en aften når vi f.eks. er til møde, se det er for delen ved ældre søskende! Og spørger I mine børn så ville de ikke undvære deres søskende – kun engang imellem – og det er også okay!

Følg Superprinsessen

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *