Skoldkopper – børnesygdommen alle skal have

Skoldkopper, børnesygdommen vi ikke kan komme uden om. Endelig fik vi yngste barnet smittet. Så nu har vi det snart overstået. Men hvordan er det egentlig med skoldkopper? Jeg har samlet lidt info til jer.

Skoldkopper skyldes en virus. Første gang man smittes med denne virus får man udbrud. Derefter bliver virus i kroppen og kan senere i livet give nye udbrud betegnet som helvedesild.

Smitten sker direkte fra person til person. Enten ved direkte kontakt med bristede skoldkoppeblærer eller via luftbårne dråber som nys og hoste. Skoldkopper smitter fra ca. 3 dage før udbrud til der er dannet skorpe på alle blærer. Der går mellem 10-20 fra man er smittet til sygdommen bryder ud.

Skoldkopper er ikke en del af det faste vaccinationsprogram og derfor er det en sygdom alle børn helst skal igennem. De tre ældste har alle været ramt inden Johanne kom til verden, så vi har flere gange forsøgt at få hende smittet uden held.

Hvorfor opsøge smittefare? Hvorfor vil vi gerne have at Johanne får skoldkopper? Det er ganske enkelt. Jo yngre barnet er jo lettere og jo ældre jo større risiko for komplikationer. Og så synes jeg det er rart at få det overstået inden skolestart. Det er nu engang lettere at holde fri fra børnehave end fra skole. Der kan jo gå op til en uge inden hun må komme afsted igen. Johanne er nu 4½ år og vi fandt de første blærer mandag eftermiddag. I dag torsdag er hun oppe på over 20 blærer, hovedsaglig fordelt på mave og ryg.

Skoldkopper og børnehave

Johanne har været i børnehave selvom der var mistanke om skoldkopper. Da jeg afleverede hende tirsdag morgen fortalte jeg om min mistanke og de sagde at så længe det bare var lukkede begyndende blærer og hun ellers ikke var sløj så måtte hun gerne komme i børnehave. Men når der går hul på blærerne så anbefaler de at hun bliver hjemme pga risiko for infektion (børnesår). I dag torsdag er der hul på de første blærer og derfor bliver hun hjemme. Vi skulle jo nødig ende med en omgang børnesår.

skoldkopper

Indtil videre har der ikke været behov for lindring af kløe, men tænker vi køber zinkliniment eller zink-spray i dag, som er det de anbefaler at man smører med for at lindre. Det brugte vi også hos de tre store.

Heldigvis er hun ikke skidt og dårlig eller feberramt, hvilket giver os mulighed for at hygge lidt inden arbejdet kalder. Tror vi starter med at tjekke vores påske-karse-projekt.

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *