Koldskålskage – frisk smag af sommer

Koldskålskage – frisk smag af sommer

10. juni 2019 3 Af superprinsessen

Sommeren står forhåbentlig for døren og foran os venter lune aftener, arrangementer og min datters 11 års fødselsdag. Vi er i gang med at planlægge årets kagebord og har netop prøve smagt en koldskålskage.

Koldskålskage skal være en del af min datters kagebord når familien kommer for at fejre hendes 11 års fødselsdag. Hun elsker at bage og derfor er det helt naturligt at der serveres kage. Men her om sommeren er det ikke de tunge pladekager man har mest lyst til. Derfor lavede vi koldskålskage i lørdags og den er hermed godkendt.

Opskriften er egentlig rimelig let og så er der rigtig mange små opgaver, hvor børnene kan deltage. Vi havde bl.a. den 7-årige til at knuse kammerjunkere og afmåle kærnemælk og den 4-årige fik lov til at rive både citron og lime skal.

Ingredienser til bunden

 • 200 g kammerjunkere
 • 75 g smør
 • 1 tsk vaniljesukker
 • Skal fra en citron (usprøjtet)

Ingredienser til fyldet

 • 4 blade husblas
 • 1 dl mælk
 • 3 spsk rørsukker
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 5 dl kærnemælk
 • 2 lime (usprøjtet)
 • 200 g mascarpone
 • 30 g flormelis

Fremgangsmåde

 • Knus kammerjunkerne. Jeg kan godt lide at bunden er lidt grov.
 • Smelt smørret.
 • Riv citronskallen. Vi brugte den grove side.
 • Bland kammerjunkere, smør, reven citronskal og vaniljesukker i en skål.
 • Fyld massen i en springform. Pres den godt sammen.
 • Stil bunden på køl imens du laver fyldet.
 • Stil husblassen i blød i koldt vand. Lad den stå 10 minutter.
 • Varm mælken i en gryde. Når du når kogepunktet tilsættes rørsukkeret.
 • Rør til sukkeret er opløst.
 • Hæld mælken over i en skål.
 • Tilsæt vaniljesukker
 • Vrid husblassen fri for vand og opløs den i den varme mælk. Husk at røre godt rundt så det ikke trevler.
 • Tilsæt kærnemælken til den varme mælk. Rør rundt.
 • Tilsæt limeskal. Vi brugte den grove side, hvilket ser flot ud i fyldet.
 • Find en anden skål frem. I skålen blander du mascarpone, flormelis og limesaft fra de 2 limefrugter.
 • Bland de to masser. Rør godt så du undgår klumper.
 • Fordel til sidst fyldet på kagebunden og stil kagen retur i køleskabet i mindst 4 timer inden servering.

Kagen serveres kold og smager super lækkert sammen med friske jordbær. En rigtig lækker sommerdessert. Vi kunne ikke spise hele kagen selvom vi havde inviteret gæster, så resten kom retur i køleskabet og smagte stadig lækkert dagen derpå. Bunden var blevet lidt blødere, men ellers var kagen stadig fin, så tænker godt den kan laves dagen i forvejen.

koldskålskage

Jeg har altid været så nervøs for at arbejde med husblas, men efterhånden som jeg får afprøvet flere kager med stor succes så tør jeg godt springe ud i nye udfordringer. Det er nok bare de der minder fra barndommens skolekøkken med citronfromage og trevler.

Hvis I lige som mig elsker smagen af sommer så kan jeg også varmt anbefale at smutte ind forbi min rabarbercrumble. Her snakker vi virkelig smagen af sommer – nøjagtig som med denne lækre koldskålskage.