Højtlæsning – mine 5 favoritter

Højtlæsning – mine 5 favoritter

3. september 2019 0 Af superprinsessen

Jeg synes højtlæsning er utrolig hyggeligt. Jeg elsker at læse højt for mine børn og jeg ved at de også nyder en god historie. Men hvilke bøger er gode? Her kommer mine 5 favoritter.

højtlæsning

Højtlæsning er ikke kun hyggeligt det er faktisk også vigtigt. Men hvorfor er højtlæsning så vigtigt? Det er det fordi børn lærer når vi læser højt. Det er meget lettere at lære når man får det ind gennem ørene. De lærer f.eks. nye ord. De lærer hvordan man læser. Vi holder en kort pause ved et komma og punktum og de rigtige dygtige højtlæsere læser med andre stemmer når der optræder direkte tale i teksten. Det kræver øvelse at lave stemmer men også her har også lidt ret. Jo, mere du kan ændre jo bedre bliver historien. Personligt elsker jeg at hviske hvis det er lidt spændende og så findes der ikke noget bedre end at råbe “EMIIIIIIIIIIIL” når vi læser om den skønne knægt fra Lønneberg.

Vigtigst af alt så er højtlæsning med til at skabe interesse for bøger og læsning senere i livet. Så kære forældre, læs løs. Læs alle de bøger i kan finde og læs gerne hver dag. Læs også for de børn der selv har lært at læse. Højtlæsning gavner nemlig deres egen læselyst.

Mine 5 favoritter

Jeg har fundet 5 favoritter til jer. Da jeg fiskede dem ned fra hylden kunne jeg se et mønster. Tænker også det er sådan hjemme ved jer. Jeg kan i hvert fald let se hvad jeg falder for. Her kommer min top 5 – lad os starte med favoritten.

Pippi Langstrømpe.

Pippi er fantastisk. Intet mindre. Astrid Lindgren skriver på et skønt let læseligt sprog og hendes bøger egner sig fantastisk til højtlæsning. Pippi er min favorit. Hun er en skøn person og så modsat alt det vi forventer af vores børn. Historierne om Pippi kan læses højt fra barnet er omkring 4 år og i stand til at se det sjove i alle Pippis ideer.

Orla Frøsnapper.

Ole Lund Kirkegaard kan det samme som Astrid Lindgren – skrive fantastiske historier om de skæve typer. Orla Frøsnapper er min favorit. Historien om de her små drenge der er bange for Orla og de andre bøller. En fantastisk historie skrevet i et sprog som får selv de voksne til at grine med. Bogen er perfekt fra skolealderen. Eller før-skolebarnet med god humor!

Mille Møgunge.

Historien om Mille er skrevet af Joanna Nadin og minder om en moderne udgave af Emil fra Lønneberg (ham er vi i øvrigt også vilde med her hjemme) Mille Møgunge prøver bare at gøre sit bedste og det ender desværre ofte, lige som Emil, ikke så godt. Bogen er skrevet i et levende og mere moderne sprog. Den er utrolig svær at læse højt indtil man er inde i sproget og sidernes opbygning. Bogen er god til de lidt større børn. Tænker fra 7 år og op.

Alle vi børn i Bulderby.

Astrid Lindgren får endnu en plads på min favoritliste med historierne om børnene i Bulderby. Historier fra gamle dage. Historier om dengang børnene gik langt for at komme i skole og inden mobiler og computere blev en fast del af barndommen. Børnene i Bulderby oplever mange ting og historierne giver anledning til at snakke om dengang og nu. Bogen kan læses fra før-skole alderen og frem.

Eventyr.

Jeg har ikke valgt et bestemt eventyr til listen, men jeg synes eventyr genren ind imellem bliver glemt. For der er virkelig noget eventyrisk i et godt gammelt eventyr. H.C. Andersen og Brødrene Grimm har skrevet utrolig mange gode eventyr der fortjener at blive læst højt igen og igen. Det dejlige ved eventyr er det fantastiske sprog og de mange beskrivende tillægsord. Læs dem højt og find gerne de gamle udgaver, hvor alle navneord er skrevet med stort og hvor det hele er formuleret lidt anderledes og mix dem gerne med de nye udgaver af de samme eventyr. Det er ren sprogtræning.

Højtlæsning

Vi forsøger at læse hver dag. Ved at vælge en kapitelbog bliver man bundet til læsningen på en anden måde end hvis man vælger en billedbog. Begge bøger er gode til hæjtlæsning, men kapitelbogen indbyder til at man tager et kapitel mere dagen efter og på den måde kommer man ind i den gode læsevane. For hvem har lyst til at vente en hel uge inden man igen skal høre hvordan det går med Pippi, Mille og alle de andre rødder?

Følg SuperPrinsessen